5. Lähetyslistoja.
Oy Kosmos-filmi Oy. 4 kpl.
Taloudellinen Tiedotustoimisto. 3 kpl.
Suomi-Filmi Oy. 1 kpl.
Viihdekuva Oy, Pakettikuori.
Edellä olen jo kirjoittanut filmien hankkimista. Toistan aikaisemman ja kerron jotain uuttakin.
Ensimmäinen esitysaikavahvistus on Oy Kosmos-Filmi Ab:n ”Bim-mustakorva II sarja” päivämäärällä 23.7.80 (esityspäivä 30.11.1980). Toinen saman yhtiön ”Mustalla merkitty valkea lintu” 17.10.80 (esityspäivä 25.1.1981). Kolmas saman yhtiön ”hyvästi kyyhkyset 7.11.80 (esityspäivä 1.2.1981). Neljäs saman yhtiön ”Vesipallosankarit” 2.1.81 (esityspäivä 2.1.1981).
Ilmaisia elokuvia aluksi esitettiin ja niitä sai lainata monistakin paikoista, mm. Suomi-Neuvostoliitto-seuran varastolta Hakaniemestä, piharakennuksesta ja myös Valtion AV-keskuksesta niin ikään Hakaniemen isosta virastotalosta ja Taloudellisen Tiedotustoimiston AV-keskuksen filmikirjastosta Eteläranta 10:stä. Paikat ja ihmisetkin tulivat tutuiksi, kun niissä niin usein juoksin. Hakeminen ja palauttaminen suoraan varastosta oli kummallekin osapuolelle edullinen, filmi oli vain vähän aikaa poissa varastosta kun kuljetuspäivät olivat minimissään. Oulusta lennätettiin Finnairin City-terminaaliin rautatieaseman vieressä olevaan hienoon pikkurakennukseen, jossa on nyt Vltava-ravintola, jossa sielläkin on tullut käytyä junaa odotellessa.
Taloudellisen Tiedotustoimiston kolmesta laskusta (ilmaisista) löytyy seuraavat päivämäärät ja nimet: 31.12.80 ”Juha ja Rohmureikärobotti” (esityspäivät 31.1-6.1), vuokraaja Kirkkonummen Urheilijat Manninen. 23.2.81 ”Vauhtikilvan jättiläiset 35-39” tai ”Autoilun aamu” (esityspäivät 20.-24.2.81), vuokraajana Gesterbyn peruskoulun ala-aste Pertti Manninen puh 1912657 ja kolmannesta 11.3.81 ”Elävä metsä” ja ”Elävät järvet” (esityspäivät 13.-17.3.81).
Tähän ilmaisten elokuvien listaan pitää lisätä vielä Kanadan suurlähetystö Pohjoisesplanadin kadulla. Työpaikkani oli aivan vieressä, joten ruokatunnilla ehdin aivan hyvin keloja hakemaan, Filmitoimistosta vastasi nuori mies Jorma Junttila, joka myös osallistui Tukholmassa järjestettyyn festivaaliin. Monet MacLarenin filmit lainasin ja monet luontoelokuvat. Mieleen on jäänyt muitakin ja kun vielä joskus tutkin luetteloa voin muistaa paljon muuta. Tässä voisi mainita pari nyt mieleen tullutta: Vihellysmestari ja oliko se nyt Kuollut kaupunki, joka rauhallisesti still-kuvin kertoi Klondykesta, kultakaupungista.
Ajan muuttumista kuvatkoon seuraava. Kanadan suurlähetystö sijaitsi jossain niistä Espan vanhoista komeista rakennuksista. Rappu oli upea ja ovetkin. Aluksi vain soitti ovikelloa ja ovi aukaistiin ja jäin huoneiston eteiskäytävään odottamaan. Virkailijoita kulki ohitseni huoneesta toiseen, kunnes arkistonhoitaja toi filmit. Jättäminen olikin helpompaa, oven avannut otti ne vastaan ja asia oli hoidettu. Sitten kerran taas soittaessani ovikelloa ja ovi aukeni, mutta nyt siihen käytävään, toimiston sisälle, oli rakennettu pieni muutaman neliömetrin suuruinen välieteinen, johon piti jäädä odottamaan kun oli asiansa esittänyt. Ei siinä mitään luukkua ollut, vaan filmit tuotiin kyllä sitten lukittu ovi aukaisten tähän välieteiseen.
Taloudellinen tiedotustoimisto sijaitsi Eteläranta kympissä, jossain aika ylhäällä ja sieltä toimistohuoneesta sai sitten hakea tilaamansa filmit.
Valtion AV-keskus toimi Hakaniemessä siinä valtavan isossa toimistorakennuksessa. Siellä tutuksi tuli parikin ihmistä, nuori nainen ja nuori mies, Nainen oli myös Tukholmassa vaikka iltaisin kulki omia reittejään. eikä ollut suomalaisseurueen mukana.
Hakaniemessä sijaitsi myös Suomi-Neuvostoliitto-seuran filmivarasto, jota taisi hoitaa jotenkin TUL:n liikuntakulttuuriin kuuluva mieshenkilö. Ainakin hän oli Krkkonummella Gesterbyssä asuvan urheiluseuran toiminnassa mukana olleen Raija Mäen tututtuja.
Filmivuokria piti sitten maksaa kaupallisille toimijoille.
Elokuvakontakti ja Suomen elokuvakerhojen liitto olivat Yrjönkadulla niin ikään vanhassa talossa vanhojen hissien kuljettavissa ikkunat Vanhan kirkon puistoon ja toisessa suunnassa jollekin sisäpihalle. Pentti Seppä ja Marja Pallassalo tulivat hyvän päivän tutuiksi ja taisi Airi Leppänenkin siellä toimia. Kaikki he olivat myös Tukholman reissulla.
Suomi-Filmi Oy:n varasto oli sitten Uudenmaankadun Sinebrykoffin tunnelin kupeessa isossa autotallissa, jossa palvelu pelasi, hiukan vanhemman miehen ja nuoremman miehen riuskassa komennossa. Varastossa oli kyllä hyllyjä ”kilometrikaupalla”. Lainattu elokuva oli kahdessa muovilaatikossa kapeaan kantokassiin pakattuina tiukasti, niin tiukasti, ettei aina helpolla niitä kassista pois saanutkaan. Aika usein piti ottaa kaksi kassia, 2 eri filmiä. Useimmiten hain elokuvat perjantaina ja aika usein ne olivat alkuillasta Urhon Pubin narikassa, portsarin suojeluksessa!
Kosmos-Filmi Oy:n elokuvat hain Hotellipresidentin talossa sijaitsevasta toimistossa, jota johti vanhempi mies ja filmit antoi ne valmiiksi varastosta noudettuina toimistonhoitaja-rouva. Joskus kai ne toi soiton jälkeen varastonhoitaja ja jouduin hetken odottamaan. Jos oikein muistan sisään mentiin pääoven kautta, mutta ulos pääsi sitten toimiston ovesta sisäkadulle.
Viihde-Kuva Oy:n toimistoa hoitivat isä ja poika Kallion Kirstinkadulla uudessa talossa, josta muistan vielä sen edeltäjänkin, puutalorykelmän Työväenopistoon saakka. Voi olla että toimisto oli entisen maitokaupan tiloissa, silloin kun niitä vielä oli, ainakin ihan samalla kohtaa se oli. Se oli varastohyllyjä täynnä. Etualalla kirjoituspöytä. Viihde-kuva myös lähetti filmejä. Yksi lähetyspussi on vielä jäljellä osoitteineen ja päivämäärineen.
Gaudeamuksestakin olen voinut filmejä hakea, mutten nyt kovin hyvin asiaa saa mieleen palautumaan.
Vielä lopuksi vuokraamo jonka nimi oli WATHÉN, tai ainakin vanhemman herrasmiehen nimi oli Wathén. Hänen filmit, kelat olivat harmaissa pahvilaatikoissa. Jokaiseen laatikkoon oli kirjoitettu sinne laatikon sisään esityspäivä ja muistan ainakin Pekka Puupää-filmien olleen melkein täyteen kirjoitettuja, ehkä 200 esityskertaa tai enemmänkin.. Hänen toimistonsa sijaitsi kotona asunnossa Töölössä, Tunturikadulla, jossa aikoinaan oli pieni elokuvateatteri (Merano?) jonka juhlanäytöksestä muistan kun Valentin Vaala oli onnellisen oloinen kun nuoret kriitikot häntä kehuivat. Mutta Wathénista. Huoneisto oli ehkä kolmannessa tai neljännessä kerroksessa, hissiä käytin. Hän avasi oven ja lähetys ja laatikko oli valmiina eteisessä. Hän ja me säästimme vaivaa ja postikuluja myös siinä, että hän antoi laskun aina samalla käteen. Tämä lienee sitten 1980-luvun alun sarjoissa tai siiten myöhemmin puuttuvina vuosina, kun nyt löytyneissä kausiohjelmissa ei mitään Pekka Puupää-elokuvia ole.
elama.fi
- Riippumaton julkaisu. Vastaava päätoimittaja Pertti
Manninen.
Yhteys: nettisanomat @hotmail.com
elama.fi
- Elokuvakerho KIRKUVAN puolihistoria - nettisanomat - 12.fi - Lakisanomat - Viikkosanomat - Kuvasanomat - Sanomatori |
Ohjaaja
Jacques Demy. 5.6.1931 Pont Château -27.10.1990 Pariisi.
http://www.nettisanomat.com/
2007/06/05/etusivu.htm
Päiväyskorjaus:
"2012-08-20" >"2013-09-20" (2013-10-08)
Korjaus:
Oulu 16.11. -22.11.1986. >
Oulu 16.11. -22.11.1987.
(2013-12-12)
2013-12-29
Isonna!
Isonna!
|